Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Homenatge al mestre Benet

Benvolguts veïns / Benvolgudes veïnes,

Ens plau convidar-vos a l’acte de presentació del llibre El mestre Benet, mestre, pedagog i poeta, que tindrà lloc el diumenge 16 d’abril al pati del castell de Barbens.

Joan Benet i Petit, conegut com el mestre Benet, va néixer a Barbens el 1890 i va morir a Barcelona el 1968. Va exercir de mestre als Torms, Golmés, Castellserà, Celrà i a les escoles del Patronat Escolar de Barcelona, seguint les directrius pedagògiques més avançades de l’època. Malgrat que no va exercir de mestre a Barbens, aquí hi tenia casa i família i hi passava els estius. A més de mestre, fou pedagog i poeta, conegut sobretot per escriure El trobador de la Mare de Déu, un conjunt de poemes dedicats a les marededeus trobades, que són a la vegada un retrat de la Catalunya de mitjan segle XX.

L’Ajuntament de Barbens, amb col·laboració amb els estudiosos del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà i el finançament de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, i a partir de l’arxiu que la família ha cedit a l’Ajuntament, ha decidit investigar la vida i l’obra d’aquesta persona il·lustre del nostre poble. El llibre ens ofereix un retrat personal del Mestre, fa un repàs a la seva trajectòria professional incidint en els aspectes pedagògics i treu a la llum escrits que retraten el poble i la comarca des d’un punt de vista històric i poètic. 

El dia 16 d’abril a les 17 h al pati del castell tindrà lloc la presentació del llibre amb la presència d’autoritats, autors, família i les persones del poble que s’hi vulguin aplegar. En acabat, es podrà visitar l’exposició amb obres de l’arxiu familiar a la sala de les Quadres de l’Ajuntament, juntament amb quadres de Barbens que va pintar la seva filla Ramona. A les 18.30 h a l’església Santa Maria de Barbens hi haurà un concert de la coral Absis amb poemes musicats del Trobador de la Mare de Déu i el Llibre vermell de Montserrat.

A més, s’instal·laran uns plafons literaris a les places de Catalunya i Mestre Benet per donar a conèixer les poesies de Barbens que va escriure el mestre Benet. Igualment, l’escola durà a terme activitats educatives al voltant de la tasca pedagògica del Mestre.

Ens agradaria poder comptar amb la vostra presència en un dia tan especial per difondre el patrimoni cultural del nostre poble.

Salutacions,

Equip de govern de l’Ajuntament de Barbens

Homenatge al mestre Benet-cartell.png