Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més informació Festival Cultural Camins dels Càtars

Barbens acull el Festival cultural camins dels càtars,  un itinerari cultural europeu  

Barbens, situat al cor del Pla d’Urgell, va ser protagonista d’una de les històries més transcendentals de la Catalunya medieval relacionada amb la fundació de la important comanda de l’Orde del Temple, que va convertir el castell de Barbens i a la seva vila closa en un rellevant centre urbà de les Terres de Ponent i un lloc de pas dels camins dels càtars que, acusats d’heretgia i perseguits per la Inquisició, van ser testimonis de la més gran croada dins de l’Europa medieval.

Barbens va ser lloc de confluència i convivència dels templers i dels càtars, probablement dos comunitats molt diferents, però molt semblants en els seus valors i motius d’existència i caiguda, ja que van ser acusats d’heretgia pel poder papal i condemnats a la desaparició, fins i tot a mort a la foguera. Per tant, templers i càtars van coincidir en la història de les persecucions injustes en “nom de Déu”.

Templers i càtars a les Terres de Lleida

Barbens conserva el seu imponent castell templer, testimoni de la història dels templers i dels càtars, un lloc d’acollida. Amb la celebració del Festival Cultural Camins dels Càtars es pretén valorar el llegat històric, literari, musical, etnogràfic i paisatgístic del pas dels càtars i els seus valors de pau, llibertat i el bé comú, amb l’objectiu de construir un itinerari cultural europeu en què la vila de Barbens en formi part.

El festival es durà a terme el dissabte 29 de juliol amb un programa de divulgació cultural al matí en el qual es presentarà el projecte Camins dels càtars, un itinerari cultural europeu, per part de Jose Luis Soler, coordinador del projecte. Continuarà amb una conferència magistral “Càtars i Templers a les Terres de Lleida” que impartirà Eduard Berga, director del Centre d’Estudis Càtars. Posteriorment, acabarem l’apartat divulgatiu amb una taula rodona en la qual debatrem les relacions entre els templers i els càtars.

La jornada matinal tancarà amb la visita guiada experiencial “Templer per un dia”, de la mà del grup Nomon Turisme Cultural i que ens permetrà de forma rigorosa i divertida saber com vestien, què menjaven, què pensaven, com vivien els templers i alguns dels càtars que van conviure amb ells ara fa 700 anys. Es requereix reserva prèvia a la web www.barbens.cat.

A l’hora del dinar, se celebrarà un dinar de germanor amb la cuina tradicional medieval del Pla d’Urgell, amb alguns plats seleccionats del receptari de la “cuina dels càtars”. Es requereix reserva prèvia a la web www.barbens.cat.

A la tarda, continuarem amb una segona sessió de la visita guiada experiencial “Templer per un dia”, que té la limitació de grups màxims de 30 persones. Posteriorment tindrà lloc la presentació de l’exposició itinerant “Camins dels Càtars, un itinerari cultural europeu”, a l’entrada del Castell de Barbens. Al vespre, al pati del Castell de Barbens, se celebrarà un recital poètic del poemari “Tornar a néixer” de Montse Rubinat, que culminarà amb un acte de memòria històrica amb la plantada d’un llorer, símbol de la pau, llibertat i amor pregonat pels càtars al seu pas per Barbens.

I, per finalitzar el festival cultural de Barbens, al pati del Castell, s’oferirà un concert inèdit per part d’Anna Amigó, amb la seva dolça veu i temperada música d’arpa, per fer un viatge al passat resseguint les cançons dels trobadors i de les bones dones, amb històries de princeses, reines, santes i pageses que d’alguna manera han arribat al nostres dies.

Aquest Festival Cultural Camins dels Càtars, organitzat per l’Associació cultural Ilercavònia, en col·laboració amb els ajuntaments i entitats col·laboradores, pretén ser una cita cultural permanent del projecte europeu Camins dels càtars i rep el suport  de l’OSIC de la Generalitat de Catalunya, per ampliar i diversificar l'oferta cultural en àrees no urbanes, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència finançat per la Unió Europea. 

INFORMACIÓ PRÀCTICA

S'hi pot assistir tot el dia o bé es pot triar l'activitat que més agradi. Totes són gratuïtes, excepte el dinar. La majoria són activitats adreçades a públic jove i adult, però les visites guiades "Templer per un dia" són molt adequades per a un públic familiar. Per al dinar i les visites guiades cal fer reserva prèvia a la web de l'Ajuntament o bé trucant al telèfon 973580460.

Inscripció a la visita guiada Templer per un dia 13 h (abans del 27 de juliol)

Inscripció a la visita guiada Templer per un dia 18 h (abans del 27 de juliol)

Inscripció dinar tradicional medieval (abans del 25 de juliol)

Menú dinar (14.30 h, bar restaurant poliesportiu)

-Entrants a compartir: coques de Cal Figuerosa de ceba, carbassó i escalivada, empedrat de fesols amb verdures, cremeta de pèsols, assortit d'olives, mini torradetes d'escalivada amb formatge i bunyols de pastanaga.

-2n plat a triar (carn o peix) Cuixetes de pollastre amb poma i prunes, o bé Guisat de lluç amb patates i cloïsses

-Postres, beguda i cafè inclòs 

-Preu: 19 €

Fitxers adjunts