Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festival Cultural Camins dels Càtars

DIMECRES 22 MAIG 2024

Barbens 2 juny 2024

II Jornada Camins dels Càtars al municipi de Barbens

Reforçament del Coneixement dels Camins dels Càtars de Catalunya, un Itinerari Cultural Europeu

Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC 2024)

Barbens continua posant en valor la seva història medieval en el II Festival Cultural Camins dels Càtars

Barbens compta amb una interessant història relacionada amb els templers i els càtars, que ens recorda el seu antic castell dels templers datat del segle XII i els ancestrals camins, que van recórrer els càtars fugint de la persecució inquisitorial d’Occitània i que tenen amb Barbens una cruïlla al seu pas per la comarca del Pla d’Urgell.

 Aquestes Terres de Ponent de Lleida van ser lloc de confluència i convivència dels templers i dels càtars; probablement dos comunitats molt diferents, però a la vegada molt semblants en els seus valors espirituals motius de la seva caiguda, ja que van ser acusats d’heretgia pel poder papal i condemnats a la seva abolició, fins i tot morts a la foguera. Per tant, templers i càtars van coincidir en la història de les persecucions injustes en “nom de Déu”.

 La posada en valor d’aquesta història pretén assolir el segell d’Itinerari Cultural Europeu que atorga el Consell d’Europa als camins o rutes culturals que formen part d’una història que serveix per construir una millor Europa en els seus valors de la llibertat, la pau i el respecte entre els pobles.

 Jornades de coneixement, taula rodona a l’entorn dels templers i càtars, visites d’interpretació del patrimoni, presentació de llibres i concerts de musica medieval

Des de l’Ajuntament de Barbens, en cooperació amb els organitzadors d’aquest acte, l’Associació Ilercavonia, s’ha programat una jornada cultural molt extensa durant tot el diumenge 2 de juny, que tindrà lloc en diferents sales del castell de Barbens i que està oberta a tot el públic interessat i de forma gratuïta.

 Al matí tindrà lloc la inauguració per part de l’alcalde i regidora de cultura de l’Ajuntament de Barbens i les autoritats presents i a continuació es presentarà el projecte Barbens, cruïlla dels camins càtars a les Terres de Ponent, un itinerari cultural europeu homologat, per part de Josep Lluis Soler.

 Posteriorment, es continuarà  amb la taula rodona “El paper de les associacions culturals en el foment del coneixement i promoció de la història del temple i dels càtars a les Terres de Lleida”, en què hi participaran les associacions culturals Castell de Gardeny, Amics dels Càtars, Sapiència Occitana i Ilercavonia i en les persones d’Òscar Ardiaca, Jaume Cluet, Francesc Sangar i Eduard Berga, representants de cada una d’aquestes associacions respectivament.  La jornada matinal tancarà amb una visita interpretada pel castell templer de Barbens, guiada per Joan-Ramon González, de l'Associació Cultural Castell de Gardeny i gran coneixedor del castell templer.

 A la tarda, a l’entrada del Castell de Barbens, es realitzarà la inauguració de l’exposició “Nisshoku”, amb una presentació de la creació artística per part de Montse Rubinat, que ens explicarà les relacions espirituals i místiques que comparteixen la cultura japonesa i la dels càtars.

 I a les sis de la tarda, tindrem a l’església de Sant Maria de Barbens, el singular concert “Cants de trobadors i pelegrins”, ofert pel grup Alegransa, dirigit per la soprano Olga Miracle, que ens evocarà la musica medieval dels trobadors occitans catalans i cançons plenes d’espiritualitat, recordant el llegat dels càtars i el seu missatge de llibertat, pau i pur amor.

 I, per finalitzar el festival cultural de Barbens, al patí del Castell, tindrà lloc la presentació “Nisshoku”, eclipsi de llum”, per part de la poeta Montse Rubinat i, com a cloenda de la jornada, s’oferirà la cantada popular de “Lo Boier”, cançó tradicional occitana referida als càtars, a l’entorn del llorer dedicat a la memòria del pas dels càtars per Barbens.

 Barbens amb aquesta jornada recordarà els seus valors històrics i culturals i commemorà el “Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC)”, que reconeix el paper de les associacions en la promoció cultural del nostre país.

-------

Activitats gratuïtes limitades a l’aforament disponible de cada lloc, excepte el dinar.

Menú: aperitius (coques d’escalivada, mini torrades d’escalivada amb pernil i parmesà, assortit d’olives, bunyolets i croquetes), segon plat a triar (costellam de porc adobat fet al forn a baixa temperatura o bé suquet de peix calero), postres (flam d’ou), begudes, pa i cafè. Opció de menú vegetarià. Consulteu intoleràncies.

Preu: 22 €

Requereix reserva prèvia al telèfon 973580460 o la web www.barbens.cat abans del 29 de maig.

Formulari d’inscripció al dinar https://forms.gle/xZTBe87hAKyR3DkG8

Galeria d'imatges