Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tarda de memòria històrica a Barbens

DIUMENGE 15 MAIG 2022

Avui ha sigut un dia molt especial a Barbens. Hem homenatjat les víctimes del bombardeig que va patir la població el 6 de gener de 1939, els represaliats franquistes i, per extensió, totes les víctimes de la guerra i del franquisme. Ha sigut un acte emotiu perquè hem comptat amb la presència de familiars de les víctimes i perquè hem fet un exercici de memòria històrica: record, reconeixement, homenatge i dignificació de les persones que van patir tant durant aquells temps tan durs. Un acte que ha de servir per mirar cap al futur i projectar valors de pau i de fraternitat.

Hem començat amb l'obra de teatre Mort a les cunetes, de Joan Valentí i David Pintó, que narra la història de La Fossa de Can Maçana: l’afusellament de nou republicans, acusats de rebel·lió i sedició, que van ser trets a la mitjanit del 9 de febrer de 1939 de la presó de Manresa i la fuga d’un d’ells que ho va poder explicar. L'obra reconstrueix aquesta injustícia encara no reparada, amb la força de la paraula i la música en directe de Martí Marsal, i fa un homenatge a totes les víctimes de la repressió franquista.

En acabat, hem fet un breu col·loqui amb la participació de Bernat Solé, delegat del govern de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Judit Ibós, regidora de l'Ajuntament, que ha fet una contextualització de la guerra civil a Barbens i els principis del franquisme a Barbens, Toni Cortès Minguet, net de Ramon Minguet Minguell de Barbens, de cal Quelo, víctima també de la repressió franquista, el qual es menciona a l'obra i Joan Valentí i Martí Marsal, de l'obra de teatre.

Per finalitzar hem fet l'homenatge a les víctimes del bombardeig de 1939 amb la inauguració de l'escultura PER LA PAU de l'artista Erik Schmitz Coll, ubicada al pati del Castell, amb la presència de les autoritats, l'autor de l'escultura i els familiars de les víctimes. 

Notícies a la premsa:

-Pla d'Urgell TV / Lleida Televisió / Segre

-Territoris

-Mollerussa Televisió

Galeria d'imatges