Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

XII Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell a Barbens

DIMECRES 07 JULIOL 2021

Barbens acollirà els XII Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell el proper 9 d'octubre.

S’obre el període de presentació de comunicacions fins al 10 d’agost ■ Les Jornades es consoliden com a trobada científica de referència al Pla

Barbens ha estat el municipi escollit per la celebració de les XII Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, previstes pel dissabte 9 d’octubre. La cita, organitzada conjuntament pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà i, enguany, per l’Ajuntament de Barbens, arriba a la seva dotzena edició amb la voluntat d’exposar a la població diferents estudis i comunicacions sobre la comarca.

Jaume Suau, president de Mascançà, valora positivament la continuïtat que estan tenint les jornades i la consolidació que han obtingut al llarg dels anys dins del calendari d’actes culturals que se celebren a la comarca. Barbens serà la dotzena població del Pla que pren el relleu de la iniciativa després de Golmés, Miralcamp, Bellvís, Linyola, Mollerussa, Torregrossa, Bell-lloc, Vila-sana, El Poal, Vilanova de Bellpuig i El Palau d’Anglesola.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Barbens fa palesa la satisfacció que suposa per al municipi acollir unes jornades que són referents en l’estudi científic de la comarca i que posen en manifest la riquesa del Pla d’Urgell en nombrosos àmbits. Barbens ja és col·laborador de Mascançà, gaudint de diferents activitats que l’entitat celebra al llarg de l’any.

De manera complementària, també s’ha anunciat que el dissabte 10 d’octubre, Barbens acollirà les Jornades Europees del Patrimoni al Pla d’Urgell, seguint amb la tradició implementada des de fa uns anys que ambdues jornades comparteixin seu.

Durant la presentació també s’ha descobert el cartell de la XII edició de l’acte a partir de d’una fotografia de la Torre de Barbens, element arquitectònic icònic de la població.


S’obre el període de presentació de les propostes de comunicacions

Els candidats a comunicants podran enviar les seves propostes durant el període de presentació que s’allargarà fins al 10 d’agost. Cada comunicació ha d’estar vinculada a una investigació relacionada amb el Pla d’Urgell, sigui quina sigui la disciplina pertinent. Les propostes s’hauran de fer arribar al correu de Mascançà omplint la butlleta que trobaran al blog de l’entitat. Després de ser valorades per la comissió organitzadora, el 15 d’agost els comunicants rebran resposta sobre l’acceptació o no de la seva comunicació.

En les onze edicions anteriors s’hi ha presentat comunicacions de camps que van des de la botànica, l’ornitologia, l’arquitectura, l’economia, la història de l’art, la geografia, la pedagogia, la filologia o la història tant de la mà d’investigadors i investigadores locals com de diferents universitats catalanes i alguna d’estrangera.

Suau també ha destacat que la majoria de les comunicacions que es presenten a les Jornades es publiquen a Mascançà. Revista d’Estudis del Pla d’Urgell. La revista ha anat obrint-se camí en el món científic durant les seves deu edicions amb més de 150 estudis i actualment es troba referenciada en bases d’estudis com Carhus+, Latindex, Dialnet, MIAR i RACO. Són notables les consultes en línia amb les quals compta, des del 2010 fins al present han estat més de 46.000.

Finalment, s'ha anunciat que a principis d’octubre es farà públic el programa de les Jornades amb els i les investigadores que hi participaran, les recerques que es presentaran i els respectius horaris.