Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Homenatge al Mestre Benet 16/4/23

El diumenge 16 d'abril de 2023 l'Ajuntament de Barbens ha homenatjat la figura de Joan Benet i Petit, conegut com el mestre Benet o, més popularment, lo sinyor Joanet (Barbens 1890-Barcelona 1968).

Fou un mestre i pedagog molt important i reconegut a la seva època. Va fer de mestre als Torms (en una de les 4 escoles de la Mancomunitat de Catalunya), Golmés, Castellserà, Celrà i a les escoles del Patronat de Barcelona, on s'establí amb la seva dona i les seves tres filles. Malgrat que no va fer de mestre a Barbens, hi tenia un lligam molt fort i hi passava els estius. Escriví El Trobador de la Mare de Déu, un conjunt de poesies marianes que són a la vegada un retrat de la Catalunya de mitjan segle XX. Fou un home ple d'ideals, educat i molt culte. Fou un mestre que aplicà els mètodes pedagògics més avançats de la seva època, fins i tot en els temps més difícils del franquisme. Fou un enamorat de la seva pàtria, Catalunya, i el seu petit poble, Barbens.

La nombrosa documentació del seu arxiu familiar, cedida a l'Ajuntament, així ho demostra. L'Ajuntament, acompanyats per la família i el Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà ha estudiat aquesta documentació i la vol difondre a través de la publicació del llibre que es va presentar aquest diumenge. 

A més, ha organitzat una exposició de la documentació de l'arxiu a la Sala de les Quadres de l'Ajuntament, ha instal·lat a les places Mestre Benet i Catalunya plafons literaris  amb els poemes dedicats a Barbens i col·labora amb l'escola Sant Roc per dur a terme activitats educatives: passeig literari, visita a l'exposició, taller poètic i creació d'un poema musicat del mestre Benet (podeu consultar-ho a la web de l'escola).

Va cloure l'acte del diumenge 16 d'abril un concert d'algunes poesies seves del Trobador de la Mare de Déu i el Llibre Vermell de Montserrat a càrrec de la coral Absis d'Ivars d'Urgell, un concert molt aplaudit entre el nombrós públic assistent.

En aquest vídeo podeu veure un resum de l'acte.

autors-llibre.jpg

acte-presentacio-llibre.jpg

exposicio1.jpg

exposicio2.jpg

coral.jpg