Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La comanda templera i hospitalera de Barbens

El territori que avui forma Barbens va ser conquerit per Ermengol IV d’Urgell; se situa en el límit sud de l’expansió del comptat fronterer amb les terres conquerides del comptat de Barcelona. Igual que la resta de territoris de la zona conquerits als sarraïns, repoblat per nouvinguts procedents del Pirineu i del Prepirineu.

La comanda templera va sorgir de l’expansió de l’ordre del Temple per les noves terres conquerides als sarraïns en l’occident Catalunya, la qual en bona part tindrà com epicentre Gardeny, a partir de les donacions rebudes des de 1164 en aquell territori. també s’ha de relacionar amb les competències que hi exercí el monestir de Poblet quan els mateixos anys establí una granja de Barbens.

Així doncs, podem pensar que la seva creació es degué a una motivació de control econòmic, car ja aleshores Barbens era una en cereals i amb potencial agrícola i ramader important.911a2a7e-d7c2-47af-94f7-6e68d431e401.jpeg

L’existència del castell és anterior al segle XII, atès que el 1098 apareix documentada la parròquia de Barbens a l’acta de consagració de l’Església de Santa Maria de Guissona. L’any 1168 apareix documentat el primer comanador de Barbens, en la persona de Ramon Barrufell. Aquest, que havia estat senyor de Barbens, fou un dels primers benefactors de l’ordre. Ja en vida de la seva dona decidí fer-se templer i testà en favor de la seva filla Sança, a qui posà com a condició vendre el castell a l’ordre del Temple.

En el conjunt de les adquisicions que féu la comanda de Barbens destaca molt principalment el paper de dues famílies, els Tarroja (Arnau, Ramon i Hug), els Ribelles (Guillem i Arnau), els d’Anglesola (Berenguer Arnau i Guillem) i el bisbat d’Urgell, tant pels donatius com per les respectives mediacions decisives en donacions d’altri. Ja el 1259, Pere de Cubells atorgà en testament lloc de Castellsalvà a benefici de la comanda de Barbens, la qual acabarà amb la dissolució de l’ordre i el traspàs als hospitalers 1307. La casa a partir de llavors viurà en constant progrés, el qual culminarà amb la restauració de l’edifici que l’any 1753 farà comanador Manuel de Montoliu i de Boixadors. Aquest esplendor es mantindrà fins a la desamortització, que farà que les possessions dels hospitalers passin a mans privades, la qual cosa originarà la modificació de les estructures unitàries de l’antiga comanda punt de conservar solament l’església per haver esdevingut definitivament parròquia de la localitat i el denominat castell, que globalment la seva fisonomia en convertir-se en rectoria durant molts anys, fins que finalment va ser adquirit per l’Ajuntament Barbens.