Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El castell

Sens dubte, l’edifici més singular de Barbens és el castell, l’antiga seu de la comanda de Barbens. Després de la dissolució de la comanda, l’edifici passà a ser la rectoria. El 1983 l’Ajuntament va adquirir-lo i ben aviat va esdevenir la seu del consistori municipal. Des de l’any 2003 se n’ha portat a terme la rehabilitació.

La casa castell templera fou construïda probablement a finals del segle XI aprofitant la torre primitiva. Passà a ser propietat dels templers el 1168 (segle XII) i després dels hospitalers. Tant pel lloc on fou construït (territori pla, al costat per on passava el riu d’Ondara), com per l’estructura de la fortificació, és un típic convent rural del mateix tipus que les comandes franceses. El castell fou un edifici agrari fortificat, perquè l’època obligava a prevenir la defensa, proveït per personal per administrar i explorar un territori relativament important. Des dels primers temps, es van anar construint cases adossades als murs del castell fins a arribar a ser nucli de població. Les reformes i ampliacions fetes al llarg del temps n’han modificat l’aspecte original.

De l’exterior, podem destacar la torre quadrangular amb merlets, del segle XVI; les galeries exteriors, del segle XVIII; les grans llindes de pedra amb diverses inscripcions, o els detalls escultòrics dels escuts.

A l’interior, és on es conserven els espais més antics i alhora més bells. A la planta baixa, el conjunt d’arcs diafragma, del segle XVI, la gran escala barroca, el pou i les sales contigües són els elements arquitectònics que marquen més la memòria del visitant. Hi ha tres sales que normalment es dediquen a acollir exposicions o xerrades culturals: la Sala 1 d’Octubre, en record de la celebració del Referèndum de Catalunya celebrat  l‘1 d’octubre de 2017; la Sala de les Arcades, que té accés a la torre i al pati del Castell i, finalment, la Sala de les Quadres i de la Presó, recentment restaurada, on antigament hi havia hagut la presó del castell (els senyors tenien dret a administrar justícia) i més recentment les quadres per al bestiar, com el seu nom indica.

El primer pis està destinat a les oficines municipals i està completament reformat, conservant, però elements antics. Cal destacar-hi la sala de plens i la sala noble, que és part de la torre visible des de fora, des d’on es veu tot el poble i els voltants.


IMG_1258.jpgIMG_1270.jpgIMG_1289.jpgIMG_1262.jpgIMG_1288.jpg

IMG_1433.jpgIMG_1448.jpgIMG_1451.jpgIMG_1265.jpg

IMG_1261.jpgIMG_1260.jpgIMG_1264.jpgIMG_1275.jpgIMG_1290.jpgIMG_1453.jpg

A la dovella central de la llinda, i presidint la porta d'accés al castell hi ha l'escut del comanador Manuel de Montoliu. És un excel·lent relleu en bon estat de conservació que esdevé una de les obres d'art més notables del castell. L'escut és de forma rodona, sota una corona en què alternen amb florons tres perles posades en forma de vèrtex d'un triangle. Un gran cordó envolta tota l'obra del qual penja la creu de Malta, que està sostingut per dos lleons rampants tornats un contra l'altre, però que tenen el cap mirant cap a fora i amb una expressió no massa fera. L'escut pròpiament dit està tallat en tres parts: al cap hi ha la creu de l'Hospital, al centre hi ha quatre pals, al peu hi ha al mig un escut petit que té a la seva dreta un montfloré, que sembla fer al·lusió a Montoliu, mentre a la seva esquerra hi ha tres faixes: a la banda dreta del peu hi ha un braç amb armadura que esgrimeix una espasa petita, mentre que a l'esquerra hi ha tres torricons en disposició triangular. Entre el cordó i l'escut hi ha decoració vegetal. Evidentment la data que hi ha a la mateixa dovella permet la cronologia: 1753, i estilísitcament és una obra clarament barroca. 

Llinda epigrafiada de la porta principal del Castell de Barbens datada del 1753. 

I transcripció:

Augustus Dominus Ilustrissimus Domus Deu Frater Emmanuel de Montoliu et de Buxadors. Sacrae et militaris religionis divi loannis lerosolymitanen et Sanctilacobi: Comendator huius Comendae de Barbens, et Dux custodiarum realium et co. castellum hoc restauravit Anno domini 1753.

Amb la traducció:

L'August Senyor Il·lustríssim en la casa de Déu Fra Fermà Manuel de Montoliu i de Buxadors, de la sagrada i militar religió del diví Joan de Jerusalem i de Sant Jaume: comanador d'aquesta comanda de Barbens i cap dels guràrdies reials i companyia. Va restaurar aquest castell, en l'any del senyor 1753.

IMG_1457.jpg

Per a més informació, es pot consultar l'estudi especialitzat de Joan Ramon González sobre el castell de Barbens.